» Domov

» Akupunktura

» Estetski posegi

» Cenik

» Kako do nas

» Kontakt 

» Akcije in novosti

 

» Trajna laserska depilacija

» Benigne kožne spremembe

» Vene

» Kapilare

» Brazgotine po aknah

» Hipertrofične brazgotine

» Fotopomlajevnje

» Ablativno fotopomlajevanje

» Odstranjevanje gub

» Drugo

 


  Odstranjevanje kapilar - rdečih žil

Razširjene kapilare, venule in arteriole ( to so najmanjše žile v telesu), ki jih strokovno imenujemo teleangiektazije, ljudje pogosto povezujejo z alkoholizmom, čeprav so vzroki za nastanek razširjenih žilic pogosto drugje. Izpostavljenost vetru, mrazu in UV žarkom lahko povzroči nastanek razširjenih žil že v zgodnjih dvajsetih letih, podoben učinek imajo nekatere kreme (kadar vsebujejo kortikosteroide), zdravila, nikotin, pri starejših ljudeh pa je nastanek povezan z dedno nagnjenostjo k oslabljenim stenam žil. Torej, če se žilice pojavijo na obrazu strašev, je velika verjetnost, da se bodo pojavile tudi pri otrocih. Nastanek se lahko upočasni, če se izogibamo zgoraj naštetim povzročiteljem.

Podobna sprememba je tudi ognjeno znamenje, ki se pojavi pri otrocih, kot rdečkasto ali modrikasto obarvano področje prepletenih žilic in hemangiom, ki je na manjše področje kože omejem preplet kapilar, pojavi se kasneje v življenju.

Vse naštete spremembe imajo skupno lastnost, to je na manjšem področju povečano število rdečih krvnih celic. Rdeče celice vsebujejo barvilo hemoglobin, ki veže nase tako kisik za prenos po krvi, kot tudi laserske žarke. Žarek sprosti toplotno energijo, ki uniči žilno steno od znotraj in žilica propade.

Kapilare uspešno odstranjujemo z laserjem FOTONA Nd:Yag. Gre za zelo učinkovit laserski sistem, ki ga lahko uporabljajo samo zdravniki.

Po posegu lahko pride zaradi odmiranja žilne stene na obsevanem področju do manjše otekline in rdečine, žile so prvih 14 dni tudi bolj izrazite kot pred posegom. Področje po posegu zato hladite, večkrat dnevno je potrebno kožo navlažiti. 3 dni po posegu  odsvetujemo aktivnosti, zaradi katerih bi lahko prišlo do povišanja krvnega tlaka (vsi športi) oziroma povečanega pretoka krvi skozi kožo ( solarij, savna), svetujemo tuširanje z nižjimi temperaturami vode. 3 do 4 tedne odsvetujemo sončenje, kremo z viskokim zaščitnim faktorjem pa ob izpostavitvi soncu uporabljajte 6 tednov. Poseg je občasno potrebno ponoviti, saj pride do rekanalizacije žil, zaradi zgoraj omenjenih dejavnikov lahko kapilare nastanejo tudi na novo.