» Domov

» Akupunktura

» Estetski posegi

» Cenik

» Kako do nas

» Kontakt 

» Akcije in novosti

 

 

 

Akupunktura

Akupunkturo bo izvajal doktor  Jože Hlačer, ki je opravil licenčni izpit akupunkture III. stopnje v Pekingu, številna dodatna izobraževanja v Sloveniji, izkušnje pa je pridobil ob vsakodnevnem delu z bolniki v svoji splošni ambulanti. 

Akupunktura je metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v točke na telesu.

Začetki akupunkture segajo 5000 let v preteklost.  Najstarejši učbeniki so stari okoli 2000 let, na njih pa še danes sloni celotna umetnost akupunkture.

Tako kot celotna kitajska medicina temelji tudi akupunktura na filozofsko-religioznem nazoru Kitajcev, taoizmu. Bolezen je po tem nazoru le disharmonija razmerja moči jina in janga.

Jang je moško počelo, ki pomeni spremenljivost, aktivnost veliko energijo, sušo, svetlost in širitev. Jin pomeni ženskost, vzdrževanje, pasivnost, mraz, vlago, temo in krčenje. Obe počeli kljub nasprotju, ali prav zaradi njega tvorita harmonično celoto, kar je v sodobni medicini možno primerjati z vegetativnim živčnim sistemom. Tako sta dve vrsti vegetativnega ali avtonomnega živčevja, simpatično in parasimpatično živčevje s svojima vlogama v telesu primerljiva z jinom in jangom, v telesu spodbujata nasprotne funkcije. Živčevji imata nalogo optimalno koordinirati delovanje telesa v različnih situacijah (spanje, šport, vznemirjenje, počitek..), z vplivom na funkcije, na katere ne moremo vplivati z voljo, kot so presnova, dihanje, srčni utrip.

Cilj zdravljenja je tako ponovna vzpostavitev harmonije v telesu, ravnovesja med jin in jang, simpatičnim in parasimpatičnim živčevjem.

Akupunkturo uporabljamo kot dopolnilno zdravljenje ob klasičnih postopkih evropske medicine, pa tudi samostojno kot alternativno obliko zdravljenja pri bolnikih, ki ne prenesejo določenih zdravil ali ne dosežejo želenega stanja s standardnim načinom zdravljenja. Pogosto nudi olajšanje, podporo ali celo ozdravi številne pogoste sodobne bolezni: tesnobna stanja, situacijsko depresijo, stres, nespečnost, nervozo, pretirano zaskrbljenost, težave s kožo (herpes, ekcem, pasavec, nevrodermitis, luskavica ipd.), bolezni sklepov (bolečina v ramenu, komolcu, artroze in artritisi) in hrbtenice (bolečina v vratu, prsnem in ledvenem predelu, išias, brahialgija), bolezni perifernega živčevja, prebavne motnje (čiri, kolitis, zaprtje in ostale črevesne težave), bolezni cirkulacije, ožilja, težave s srčnim utripom.  Uspešno pomaga pri odvisnostih: debelost (hujšanje), odvajanje od kajenja, pomaga pri resnih alergijah (astma, seneni nahod, vnetja očesne veznice)

Kot je bilo že omenjeno akupunktura temelji na zabadanju igel v vnaprej določene točke na telesu. Uporablja se veliko različnih tipov igel, ki se med seboj ločijo po dolžini, debelini, predvsem pa po kovinah, iz katerih so izdelane. Tako se, na primer, zlate igle uporabljajo na poživljajoče točke, srebrne pa na pomirjajoče točke. Danes se sicer uporabljajo predvsem igle, izdelane iz kirurškega jekla.

Igle se v kožo zabadajo hitro in z rahlim zasukom. V kožo se zabadajo od 2 - 8 mm globoko, v koži pa se pustijo od 10 do 20 minut. Učinek delovanja igel lahko okrepimo z dodatnim vrtenjem, hlajenjem ali segravanjem, včasih pa tudi s šibkim električnim tokom. Rdečica ali koprivka na koži sta pozitivni reakciji in nista stranski učinek zabadanja. Mesto zbadanja določi zdravnik glede na težave, ki jih ima bolnik.

 

Akupunktura ima koristne učinke pri sledečih stanjih: 
 

- kronične bolečine v hrbtenici (vratni predel, lumbago, bolečina v križu)

- glavoboli, še posebno migrene

- vnetja živcev (obrazni, postherpetična nevralgija po herpes zostru)

- bolečine v sklepih (osteoartritis)

- sindromi: ''ledena rama'', ''teniški komolec'', ''golferski komolec''

- stanje po (športnih) poškodbah

- odvisnosti: kajenje

-hujšanje

- pareza obraznega živca, nevralgija trigeminusa, postherpetična nevralgija

- šumenje v ušesih (tinitus)

-težave z menstrualnim ciklom 
- alergije in dermatološka obolenja